Dieten met maaltijdvervangers en eiwitshakes zijn enorm populair. Je kan er in korte tijd veel kilo’s mee verliezen. Je kan de supplementen tegenwoordig in elke drogisterij, supermarkt en overal op internet kopen. Wij krijgen bij Afvallen Almere dus ook regelmatig de vraag of men eiwitshakes moet drinken om af te vallen.

Wanneer je alleen nog maar shake drinkt om af te vallen dan vliegen de kilo’s eraf, dat is een ding dat zeker is. Helaas blijven deze kilo’s er meestal niet blijvend af en zitten er veel gezondheidsrisico’s aan dieten met eiwitshakes.

 

Waarom is afvallen met eiwitshakes ongezond?
  1. Je raakt ondervoed
    Veel mensen die een dieet met maaltijdvervangers volgen gaan maaltijden volledig vervangen door eiwitshakes. Men neemt als ontbijt een shake, als lunch een shake en eet tijdens het diner alleen wat groente en vlees. Je eet zo weinig dat je waarschijnlijk maar 450 kilocalorieën op een dag binnen krijgt. Om niet ondervoed te raken moet je minimaal 1200 kilocalorieën per dag binnen krijgen en die calorieën moeten allemaal bestaan uit gezonde voedingsmiddelen die vitamines en mineralen bevatten, maar ook voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Helaas bevatten eiwitshakes geen koolhydraten, geen vetten en ook geen vezels. Ook zitten er niet altijd vitamines en mineralen in. Je eet dus niet alleen veel te weinig maar je mist ook nog eens essentiële voedingsstoffen.
  2. Het is niet lang vol te houden
    Het schrikbarende bij crashdiëten zoals afvallen met eiwitshakes is dus dat je veel te weinig belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Je lichaam kan hierdoor uitgeput raken. Wat het uiteindelijk moeilijker maakt om van lekker eten af te blijven. Je krijgt namelijk een extreme drang naar ongezond en calorierijk eten. Dit heeft twee verklaringen:

    • Ten eerste eet je veel te weinig waardoor je lichaam continu honger leidt
    • Ten tweede mis je koolhydraten waardoor jij je weinig energie hebt

    Hierdoor verlang je nog meer naar normale voeding en zoetigheden. Daarnaast is afvallen met eiwitshakes in combinatie met sporten bijna onmogelijk. En laten we maar niet beginnen over hoe eentonig zo’n eiwitshake dieet is.

  3. Eiwitten zorgen voor veroudering
    Eiwitten zijn essentieel als bouwstoffen voor ons lichaam. Ze zorgen onder andere voor groei en de opbouw van spieren en weefsels. Teveel eiwitten zijn dan weer niet gezond. Teveel eiwitten zorgen voor veel groeihormonen en door groeihormonen verouderen wel sneller. Het eten van veel eiwitten vergroot dus de kans op vele verouderingsziekten.
  4. Je belandt in een dip
    Je lichaam heeft koolhydraten nodig om te kunnen leven. Koolhydraten zijn de makkelijkste energiebron voor ons lichaam. Onze hersenen blijken alleen te kunnen werken op koolhydraten en dus niet op eiwitten en vetten. Een groot deel van de koolhydraten die je dagelijks binnenkrijgt wordt dus gebruikt door onze hersenen.

    Het blijkt zelfs dat ons lichaam ongeveer 25% koolhydraten van onze dagelijkse caloriebehoefte nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Voor een vrouw is dit 25% van 2000 kilocalorie = 500 kilocalorieën aan koolhydraten. Omgerekend is dit gelijk aan 125 gram koolhydraten.

    Hiervan wordt 60% al door je hersenen verbruikt. Op zich best logisch aangezien onze hersenen overal bij betrokken zijn.

    Wanneer je dus een half jaar lang maar 45 gram koolhydraten per dag binnenkrijgt kan het zijn dat je niet meer lekker in je vel zit. Dat komt mede doordat je suikerreserves opraken. Aan het begin van een dieet is dit niet zo’n probleem. Maar zodra je suikerreserves opraken, kunnen je hersenen niet genoeg gevoed worden. Zo blijkt uit onderzoek ook dat dit op den duur kan leiden tot psychische problemen.

  5. Je gaat jojo’en
    Het enige dat je wilt voorkomen wanneer je afvalt is dat je het gewicht weer aankomt. Anders was dat ‘nee’ zeggen tegen al die lekkernijen en je harde werk in de sportschool allemaal voor niets. Wil je blijvend resultaat? Nou dan hebben wij een handige tip voor jou:

    Stop met crashdiëten!

    Het jojo-effect treedt op doordat het lichaam gedurende een periode heel weinig voeding binnen krijgt. Het lichaam krijgt een seintje door dat voedsel schaars is geworden en daarom heel zuinig aan moet gaan doen met energie. Hierdoor zal er weinig verbrand worden, en het lichaam zal zelfs spierweefsel aan gaan breken om dit als energie te verbruiken. Ondertussen slaat het lichaam zoveel mogelijk voeding op. Wanneer het crashdieet is afgelopen, en men weer normaal gaat eten, zal het lichaam zoveel mogelijk van dit eten op gaan slaan als vet. Dit omdat het lichaam geleerd heeft dat er ook slechtere tijden aan kunnen komen. Wat normaal verbrand zou worden, word nu dus als extra vet opgeslagen. Gevolg is dat men juist weer aan komt in gewicht. En dit gewicht zou best wel eens meer kunnen zijn dan het gewicht voordat men aan het crashdieet begon.

 

Mag ik dan helemaal geen eiwitshakes meer?

Jawel hoor, wij vinden het gebruik van eiwitshakes geen probleem. Wel is het zo dat wij eiwitshakes zien als aanvulling op gezonde voeding en niet als een maaltijdvervanger.

 

Moet ik dan naast mijn voeding eiwitshakes drinken?

Nee, je kunt voldoende eiwitten halen uit je voeding. De meerwaarde van een shake is voornamelijk het gemak. Bijvoorbeeld als je niet toekomt aan het maken van een eiwitrijke maaltijd. Een shake is een makkelijke en efficiënte manier om eiwitten binnen te krijgen, maar helaas geen wondermiddel.  Mocht je veel sporten dan heb je een verhoogde eiwitbehoefte. Vaak vindt men het moeilijk om dan genoeg eiwitten binnen te krijgen en kan deze door middel van eiwitshakes toch makkelijk binnen krijgen.

 

Ons advies wat betreft eiwitshakes

Start allereerst met een gezond voedingspatroon waar je voldoende eiwitten binnen krijgt. Kijk voor je een shake overweegt eens kritisch naar je voedingspatroon. Houd je voeding bijvoorbeeld bij in een eetdagboek of app en kijk daarna pas naar supplementen zoals shakes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>